Svenska Biggest Loser – Min version

Det har varit otroligt mycket snack om hur Biggest Loser verkligen går till sedan artikeln jag la upp i mitt senaste inlägg publicerades. Där man i Austrailien tydligen lämnats med vakter över julhelger som passat dem, att dom inte tränade mer än 2-3tim/dag och att invägningarna kunde ske med 2-3 veckors mellanrum. Jag har ingen koll på hur uppläggen i produktionen är i andra länder men jag skulle i alla fall vilja dela med mig av hur det fungerar i Sverige.

Hela tävlingen pågår i ca 6 månader (vår säsong 5,5 mån), varav 2 av dessa kan spenderas som mest på slottet av dom som lyckas ta sig hela vägen. Väl på slottet lämnar man ifrån sig allt… inga pengar, ingen mobil, musik hade vi på mp3-spelare men dessa fick inte ha någon radio. Alltså är man helt isolerad när man väl är där. Vi får inte ha kontakt med vänner eller familj – alltså ingen telefonkontakt. Det finns en deltagaransvarig som sköter all kontakt med våra familjer och som då meddelar oss om något speciellt händer som för oss är nödvändigt att veta i extrema fall. Om någon blir sjuk t,ex.
Vi fick inte kolla på TV eller lyssna på radio, genom tävlingar fick vi se en film och två av oss fick skypa hem till familj (efter 6 veckor). Det enda man gör där borta är verkligen träna, äta,vila och spela in TV… tid till annat finns inte och orkas inte med heller. De flesta av oss snittade på 5-9tim träning per dag beroende på hur mycket inspelning det var från dag till dag.

Våra invägningar skedde en gång varje vecka. Med 6-7 dagars mellanrum. Anledningen till så skyhöga siffror som man får första veckan är att man först tappar mycket vätska när man chockar kroppen med att sänka kaloriintag och träna så många timmar. Vi vägdes in på morgonen kl 7 då dagen för inspelning av invägning skedde. Vid lunch skedde inspelningen och vågen vi står på är ingen riktig våg utan där dyker morgonens registrerade vikt upp för oss första gången – vi vet alltså ingenting om den siffran och våra reaktioner är totalt äkta. På detta sätt kan produktionen i sin tur lägga upp oss i bästa ordning för bästa och mest spännande TV 🙂

Viktigt att understyrka är att alla väljer själva hur mycket man vill träna och äta. Man bestämmer helt och hållet själv vad du sätter i dig, både på slottet och hemma såklart. Ville du kunde du vräka i dig nötter och potatis som gjorde att kaloriintaget gick i  höjden. Det är den fullt naturliga förklaringen till de olika siffrorna vid invägningarna också. Äter du kyckling och potatis på kvällen och gör 5 tim om dagen istället för att äta kyckling och champinjoner/sallad på kvällen och göra 8 tim träning om dagen så kommer det visa skillnad på vågen – väldigt enkel matematik. Att sen stå på vågen och säga att man gjort lika mycket träningstid som andra och ha full koll på sitt matintag – ja det stämmer helt enkelt inte. Men då handlar det om det som är så svårt, varför många av oss är där – att vi inte är ärliga mot oss själva. En del av oss gick in för att ändra livsstilen direkt, att satsa på det långsikta och andra av oss gick All In för att tävla och vinna. Det är två helt olika lägen i en sådan här tävling och helt och hållet upp till var och en. INGEN har under vår säsong tvingats till något man inte vill. Vi alla har gjort våra egna val.

Dom månader som vi hade hemma innan finalen gör alla olika. Vissa återgår till jobb och lägger om sin livstid utefter möjlighet i sin egen livssituation. Andra (som jag och Simon t.ex) vi valde att fortsätta vara tjänstlediga och träna på heltid. Åter igen, helt upp till var och en vad man vill göra och kan göra i sina liv.

Sen har vi finalen. Det har jag skrivit om innan… för oss som tävlar om en vinst, ett rekord, en målvikt då är det som en invägning till en boxningsmatch där du ska ner till en viss viktklass. Du vill komma ner till en så låg siffra som möjligt och du tömmer kroppen på vätska. Detta är inget man gör själv och något man bör vara otroligt försiktig med för det är inte speciellt hälsosamt. Men åter igen – ens eget val… vad man är beredd att offra för en siffra på vågen i slutskedet. Jag kan tala om att jag gjorde ALLT! Och i mitt fall gick det bra. När jag vägde in mig för finalen hade jag inte ens vätska i kroppen så att jag kunde spotta… det var totalt öken, jag hade tömt allt. Och då menar jag Allt om ni använder er fantasi lite grann 🙂 Då finalen spelas in så har vi alltså haft möjlighet att fylla på med både vätska och mat så att energi finns att klara av dom timmarna, det ha de aldrig gått annars 🙂 Vid finalinspelningen vägde jag ca 70kg som jag tycker är viktigt att säga – hur jag såg ut dagen innan när vi vägde in oss var smått läskigt. Jag har kvar bilder men kommer aldrig lägga ut dom, för det är inte snyggt.

Det jag vill säga är att det alltid är folk som vill gå ut och göra allt så dramatiskt. För mig har det här varit det bästa som hänt mig. Biggest Loser Sverige är en jävligt bra produktion där ingen tvingas till nånting utan vi själva väljer vad vi vill göra och dom ger oss alla verktyg och möjligheter för det under tiden fram till finalen. Jag skulle rekommendera alla att vara med och jag skulle göra det igen vilken dag som helst. Sen att det är obeskrivligt jobbigt, att man har så ont så ord inte räcker till, är så utmattad att man somnar sittandes osv.. men det har varit MITT val och det har varit en del av MIN resa som jag är så glad för att jag har gjort. Man orkar såååå mycket mer än vad man tror och det vet du inte förrän du pushar dina gränser och flyttar dina mentala begränsningar. För i slutändan har jag lärt mig så otroligt mycket och fått mitt liv tillbaka. I mitt fall har jag fått offra för att vinna. Det bästa jag gjort i hela mitt liv. 

 

image
image