Svar på frågestunden!

Först och främst vill jag tacka er alla för era fina ord! Det värmer jättemycket och jag blir så glad när ni delar med er av era resor och hur ni kämpar! Det motiverar mig! 🙂

Här kommer mina svar!

Och jag vill understrycka att alla mina svar baseras på min egen erfarenhet och vad som funkat för MIG. jag är ingen expert eller utbildad i någonting och alla fungerar olika. Det krävs ofta att man måste prova sig fram till saker som just passar ens egen kropp 🙂

 

 

Vad äter du en vanlig dag och hur/när äter du för att få ut det bästa av mat och träning, har förstått att du liksom jag, jagar de sista kilona, och aldrig kommer bli en 55 kg tjej  Behöver en spark därbak för att orka ända fram!! Tack för en jättebra och inspirerande blogg!

–       Jag försöker äta 5 mål/dag på ungefär samma tider. Frukost, mellis, lunch, mellis och middag. Kolhydrater äter jag fram till lunch och ev någon frukt till mellis på eftermiddagen men helst inte om jag inte tränar i samband med det. Och träning försöker jag få in något pass varje dag.

 

 

Varför har du valt att instagramma om just träning?
Vad är din största motivation inom träningen?
Tycker du att det är hälsohets inom sociala medier? Vad tycker du isånafall om det, bra/dåligt?
Har du någon gång fått kritik pågrund av att du skriver mycket om träning och nyttig mat? Vad tycker du om det, i sånna fall?
Håller du med om att träning på gym bara handlar om utseende?
Hur anser du att skönhetsidealet ser ut just nu?
Vad är hälsa för dig?

–       Jag har inte valt att instagramma om något speciellt utan det är min vardag och träning är en stor del av mitt liv så det blir naturligt i den avsikt att jag använder det lite som en dagbok och förhoppningsvis kan inspirera och motivera andra.

Min största motivation är att jag fått en grymt bra kondition och jag vill behålla den. Känslan av att orka saker jag aldrig gjort är en otrolig kick, jag är seg och uthållig precis så som jag alltid önskat J Nu är det bara styrkan som ska komma fram mer också.

Fokuserar inte så mycket på det som händer i Sociala medier. Tycker det alltid varit lite hets och kommer alltid vara – jag bryr mig faktiskt inte om det alls utan fokuserar på mitt eget.

Nej, inte fått kritik för det. Allt jag gör och skriver är för min egen del, av egna erfarenheter. Jag är ingen expert eller utbildad i något utan en glad amatör som har ett stort intresse för välmående, hälsa och träning på mitt eget sätt.

Nej det håller jag verkligen inte med om. Träning på gym är för att man ska må bra.

Skönhetsidealet tycker jag ändrats lite mer åren från att bara vara smal till att faktiskt vara lite tränad. Det tycker jag är positivt, det känns mer välmående än att fokus bara blir på att vara så smal som möjligt. Stark är det nya snygga för mig.

Hälsa för mig är att må bra, känna sig stark och frisk och orka med det jag själv vill i vardagen och inom träning. Alltså mer en känsla än ett utseende.

 

 

Vad skoj! Först å främst är du sån inspiration för mig och en en riktig glädjespridare genom insta&bloggen!
Hade du nån ätstörning, tex tröst åt osv? Jag stress+tröstäter och har svårt att komma ur detta beteendet….
Kan du inte lägga upp mer ”mat”, vad du äter, tips, recept osv skulle vara intressant. Du är grym!!!! /trogen följare

–       Det hade jag absolut och är inte frisk än. Jag har under många år haft ett sorts matberoende. Jag äter med känslor… när jag är glad, ledsen, uttråkad, arg, stressad osv. Det gäller att på något sätt se mat på ett annat sätt och lära sig hantera känslor för mig. Jag kommer behöva gå och prata med någon för att lösa det men inte haft möjlighet till det än av många anledningar. Jag kämpar på genom vilja och försöker tänka på vad som är värt och inte. Tänk på vad jag mår bäst av, vad den resan jag gjort betyder för mig och att jag inte vill kasta bort den och börja om. Jag faller tillbaka ibland men den största framgången jag nått är att jag gör och gör rätt så fort jag kan. Jag tycker inte synd om mig och låter det fortsätta. Allt kommer gå upp och ner i livet… inget går som på räls och som med vilket beroende som helst handlar det om lång bearbetning, rutiner, mönster och beteende.

Jag ska försöka lägga upp mer av vad jag äter. Men det är svårt att tänka på allt i vardagen, livet kommer liksom emellan. Men jag ska ta det till mig och försöka bli bättre på att just dela med mig av vad jag äter. Men jag tycker jag gör det ganska kontinuerligt i mina inlägg ändå?

 

Hej Emma!! Jag undrar hur du hittar motivation till träning? När träning bara är jobbigt och man bara plågar sig själv, hur gör du för att tycka det är värt och roligt? Hur ska man göra för att tycka att träningen inte ska vara nåting som man har ångest inför?
Kram gurkis

–       Jag har nog turen att jag alltid gillat träning, även under alla år som överviktig. Mitt problem har alltid varit maten. Jag tycker om att röra på mig. Men när vissa dagar kommer när jag helst av allt bara vill ligga kvar i sängen och sova extra länge, eller göra något annat än att träna så tänker jag på att det t.ex är 1tim av mitt liv och känslan av hur bra jag mår när jag är klar. För den är oslagbar. Det viktiga är nog att hitta något att träna som man tycker är kul. Promenader är något jag alltid kommer ha som min terapi och ren mysträning även om jag går på så fort jag kan när jag väl kommer ut. Och ska jag vara ärlig så tänker jag och känner inte efter så mycket alltid utan jag bara GÖR. För att jag egentligen vill. Nu har jag dessutom en sån bra fysik och kondition och jag vill inte förlora den, jag vill underhålla den.

 

Hej!!Emma tack för att du låter oss följa dig.Det var så inspirerande att få träffa dig m.fl.i skövde i höstas.Har du något bra tips på pulshöjande övningar.Känner så igen mig själv hur du var från början.Jag är där nu och vill vidare.:-):-)Tack än en gång.♡

–       Tack, det var superkul och trevligt att träffa dig också! 🙂
Tips på pulshöjande övningar: Intervaller av olika slag (På gåband, crosstrainer, roddmaskin, cykel) Allt handlar ju om att du måste ta i och pressa dig själv. Kolla under mina träningstips här, cirkelträningen är superbra och även intervallerna på bandet. Du anpassar själv efter egen förmåga i hastighet och du kan även köra med lutning på bandet för att få upp pulsen som jag skrivit och tipsat om på senaste 🙂 Lycka till!

 

Hej Emma!
Jag vill börja med att säga att du är så grym!! Blir väldigt inspirerad av dig!

Jag har precis börjat träna ordentligt för att bli av med mina 15 kg övervikt, och jag undrar vad man ska äta efter att man har tränat? Tycker att det står så olika överallt, vissa säger att man inte ska äta alls när man vill gå ner i vikt och enligt vissa måste man äta! Jag känner att jag måste äta någonting efter träning för jag tränar oftast på morgonen och äter jag inget efteråt så orkar jag inte med dagen! Så vad är ditt tips att äta efter träning om man vill gå ner i vikt?

–       Jag vill börja med att säga att jag inte är någon expert och jag har ingen utbildning. Alla mina svar utgår från egen erfarenhet och vad som funkat för mig, alla är vi olika. Man måste oftast prova sig fram.. svårt att pricka in bästa facit direkt. (Därav att alla skriver olika överallt)
Jag kör alltid min morgonträning på tom mage för att öka förbränningen. Sen äter jag min frukost ungefär 30min efter jag är klar med träningen.
Bra att äta efter träning beror på vad du kört för pass, men jag förmodar att du kör mycket kondition och förbränning när du skriver att du vill gå ner i vikt och då är det viktigt att tillsätta mycket protein. Men tänk också på kalorimängden eftersom du vill gå ner i vikt. Jag äter t.ex alltid kolhydrater till frukost för det gör att jag just står mig längre under dagen genom att äta det till frukost och lunch. Kvällen är mest protein.

 

 

Hej. Vill tacka för att du vill dela med dig av din resa och inspirera oss andra så jävla bra 
Du är min stora idol och jag har av din inspiration lyckats gå ner över 30 kg sen i maj  . Tack för din inspiration 

Nu till min fråga. Hur och vad tränar du för att inte få de lösa tricepsen och de lösa som kommer över magen? Ja tänkte inte alls på de från början o har typ de mästa bara kört förbränningaträningen.
Jag undrar också: när och hur är man (de normala måtten) nöjd med de fysiska måtten runt ex mage, lår, ?

Tacksam för svar ! Och tack igen för inspiration 

–       Först och främst BRA JOBBAT! Så duktigt! Och tack för att du delar med dig 🙂
När det kommer till lös hud (en ständig fråga) så är det så himla individuellt. Men för mig har styrketräningen hjälpt mest. När jag började med mycket styrketräning för armar var det först då dom började formas och även huden dra ihop sig mer. Så det är mitt tips för att det funkar på mig. När det kommer till mage lår är det svårare för mig, magen kommer jag aldrig bli av med utan operation. Det är för mycket hud. Låren har hängt med mer men inte helt, det är svårt när man är närmare 30 och huden varit uttänjd så länge. Säger sig självt lite grann kan jag tycka. Men det viktiga där är ju att man då håller vikten eller gör det när man väl är nöjd och hållit sig ett tag (rådet är för det mest ca 1år) Man får träna så mkt man kan och se vad som händer, annars får man väl som sagt ta till kniven om man tycker att det krävs för att må bra över sin kropp.
Vad som är normala mått har jag absolut ingen aning om. Allt handlar om en egen känsla. Personligt. Individuellt.

 

Hej!
Nu känns det som om jag repeterar det andra har skrivit, men jag måste få säga det… jag tycker du är så otroligt grym! Hur hittar du motivationen och glädjen? Du verkar så pigg och glad! Jag har några kilon kvar men vill mest tajta ihop kroppen, har du några bra tips på bra övningar? Mest lår och över armarna eller ”gäddhänget” En liten till fundering, äter du tillskott? vitaminer? Hoppas du har det bra, kram

–       Det är nog för att jag MÅR bra jämfört hur jag mått de senaste åren i mitt liv, då kommer det per automatik. Jag tycker om att leva, må bra och träna och jag tar tillvara på den känslan och försöker lära mig njuta av det  – och dela med mig 🙂
Om du vill tighta till kroppen så skulle jag föreslå styrketräning. Hänvisar igen till mina träningstips jag lagt upp – cirkelträningen är grym. Kör många repitioner med styrka utan längre vila för att samtidigt få upp pulsen.
Är väldigt dålig på att äta vitaminer/tillskott. Multivitamin bör alla äta och jag ska även bli bättre på det.

 

Jag undrar vad du äter innan träning och hur långt före för att få bästa resultat?
Vad gör du när sockerberoendet gör sig påmint? Kan just nu inte alls stå emot sockerbegäret och vill komma ur det

–       Varierad kost med långsamma kolhydrater 2tim innan träning.
Sockerberoendet är det värsta, men så länge jag håller igång och tränar hårt kommer det mer sällan så det är ofta min räddning. Annars har jag otroligt svårt för att stå emot även jag. Den dagen min hjärna besegrar det ska jag dela med mig av det knepet. För mig handlar det om ren vilja bara än så länge. Gå in i dina tankar och tänk på varför du tränar hårt, vad ditt mål är osv. Är det då värt att äta socker och inte göra framstegen du behöver för att nå ditt mål?

 

Äter du någonsin godis ?
Om inte vad äter du istället?!

–       Det gör jag, som jag ofta skriver är godiset min största utmaning. Men jag försöker ersätta det med god frukost som vattenmelon, annans eller yoghurt. Men det triggar oftast mitt beroende då det är fruktsocker så det där är ett himla dilemma. Ibland försöker jag att hålla upp några veckor helt från socker och frukt för att bli av med det värsta suget. Jag har tyvärr inget bättre svar.

 

Grattis till den stora kärleken! Kan du inte berätta om hur ni träffades? 

– Vi träffades genom träning 🙂 Och vår första riktiga dejt varade i 3 dygn *ler*

 

Hur träffa du din kille? Hur ser ni ut tillsammans?

–  Vi träffades genom träningen 🙂 Hur vi ser ut tillsammans har jag avslöjat lite grann genom bloggen på bilder i den utsträckning som känns okej. Men han har valt att inte vilja vara offentlig som jag och det har jag full förståelse för och accepterar 🙂

 

Hej Emma!
Tack för all inspiration och grattis till kärleken!
Jag har själv gått ner 28 kilo och är nöjd med allt utom magen, den verkar vara svårast att bli av med tyvärr och en del löshud har det blivit också.
Jag springer en hel del och det ska väl vara bra för förbränningen i allmänhet.
Sen har jag hört att det inte går att punkförbränna så ger det nåt att jag gör alla dessa magövningar?
Har du nåt tips på nån bra övning eller annat knep, eller är det bara att inse att jag aldrig kommer få en platt mage 

–       Först och främst – bra jobbat! Duktigt!
Det här med magen är svårt och punktförbränning stämmer till viss del att det inte funkar. Men när det kommer till mina armar t.ex har det hjälp att dra ihop min hud. Magen är svårare och det är så himla individuellt och personligt hur ens mage ser ut och hur mycket hud man har. Men jag skulle satsa på mycket fettförbränning och även magövningar det kommer ju göra mer nytta än om du inte gör det tänker jag. Träna hårt, och pressa dig är mitt tips. Under kategorin har jag en del träningstips. Just för mage specifikt är svårt. Jag tror på plankan, situps i olika utföranden. Det viktigaste är att du verkligen känner att musklerna kopplar på och svarar nä du gör en övning. Ha inte bråttom bara för att du vill få det överstökat och bli klar utan fokusera och verkligen känn att det tar där du vill i magen. Så du tränar nedre, över och sidorna så du får en helhet i magövningarna.
Jag har insett att jag aldrig kommer att få en platt mage utan operation t.ex. Men jag tränar den för att jag vill vara stark och en stark mage har sin fördel i stark bål, hållning och allt i vardagen som underlättar för din kropp. Fortsätt kämpa!

 

Hej!
Jag är en 18 årig tjej som inspireras mycket av dig! Min fråga lyder:
Hur löptränar man på bästa sätt enligt dig? Till exempel om man ska springa Tjejmilen och har som mål att springa hela sträckan på en bra tid?
Kram 

–       Jag körde mycket backträning och olika längd på mina löpsträckor när jag springer i veckan. Närmare loppen jag hade som mål i somras (Midnattsloppet & Tjejmilen) ökade jag distansen och sprang 12km bara för att ”lura” min kropp så jag skulle tycka 1mil kändes så mycket mindre 🙂 Men intervallträning är det absolut bästa om du vill utveckla och öka din fart. Tänk även på att ta ut dina steg och tryck ifrån ordentligt – det har sänkt min kolimetertid väldigt mycket. Finns tips på intervaller under kategorin ”Träningstips” här på bloggen 🙂

 

Jag har på 1 ½ år gått upp 25kg pga hetsätning.. Det fortsätter och blir bara värre känns det som. Man lovar sig själv att man ska ta tag i det imorgon, och dagarna går men ack ingen förändring. Jag vill ju så förbaskat mycket, jag vill trivas med mig själv och inte känna mig obekväm. Så varför kan man inte ”bara” ta tag i det?? Att ta hjälp från vården eller så är inget för mig, för i slutändan ligger det ju i mina händer (tyvärr)…

Snälla kan Du tipsa/ge råd om hur jag kan ta tag i detta. vad jag ska tänka på mm.. Orkar inte med detta mer, är verkligen matberoende  Önska man hade Mårten som coach, någon som kan peppa en att komma igång, speciellt i början..

Ha det toppen, fortsätt inspirera med att vara Dig själv 

–       Jag känner så igen mig i dig. Och det jobbiga är att ingen kan hjälpa dig själv utom just DU. Du måste nå den punkten där du inte orkar mer. Hur gärna vill du göra en förändring? Varför vill du göra den? Vad är du beredd att offra? För just dom svaren kommer du behöva ta fram varje gång det blir jobbigt. Du kan få alla tips i världen, pepp, motivation osv men det är DU som måste gå upp på morgonen, svettas på gymmet, stå emot frestelser, välja bort roliga saker för en stund. Du måste värdesätta dig själv, att du är värd att må bra och vara glad på riktigt. Det var min grej. Jag ville må bra på riktigt, känna mig ”normal” och köpa kläder i vanliga storlekar m.m. Jag ville att min insida även skulle spegla min utsida… slippa bli dömd i förhand som man blir för att man är tjock i bemötandet med nya människor osv. Du måste hitta din anledning, den som gör att du bestämmer dig för att göra det – resten av ditt liv! Värdesätt dig själv. Du är värd att vara lycklig.

 

 

Hej! Hur tänker du kring cardiopassen för att maxa förbränningen? Jag älskar spinning men är rädd för att det ger bättre kondition men inte är så effektivt ur förbränningssynpunkt. Kör du med koll på pulsen?

–       Jag tänker inte så mycket så tyvärr. Jag bara kör. Långa promenader är ju det bästa (2tim) men den tiden har man ju inte alltid. Backträning är ruskigt bra och höjer pulsen, har du ingen backe ute så kör på ett löpband med maximal lutning och gå sakta. Du får även bra träning för rumpan på samma gång! 😉

 

 

Hej. Jag är överviktig och har problem med mina knän. Hade du det när du började din Biggest resa? Jag har ont i dem när jag böjer på dem samt när jag går i trappor. Är så inspirerande att följa dig i med/motgång. Har du någon ätardag, eller tycker du att det är lätt att spåra ur då? Hur mycket kalorier äter du om dagen ungefär? Stor Kram och lycka till i framtiden och med kärleken. Tack för att du delar med dig i bloggen.

–       Nej jag har haft turen att aldrig haft problem med mina knän, trots många år med fotboll. Men det som är skonsamt är ju simning, crosstrainer och spinning för att inte belasta dem för mycket.
Jag ligger runt 2000 kcal om dagen som max, det är mitt mål. Om jag vill gå ner i vikt så försöker jag lägga mig under den mängden. Att ha en ätardag i veckan eller varannan är mitt mål i framtiden men jag är inte där än mentalt, jag har inte den kontrollen över mitt matberoende/sockerbehov. Det triggar oftast mig mer än vad det stillar och jag har svårt att hitta tillbaka till att sköta kosten. Jag har det generellt en gång i månaden kanske om jag känner att jag klarar av det och det är väldigt olika. Sen tycker jag ätardag är fel sätt att tänka… jag vill inte balla ur och äta allt jag kommer över utan äta med hjärnan, välja något jag varit sugen på och mer tanka på som en ”påfyllardag” för att chocka kroppen lite grann. Men med ett matberoende i ryggsäcken måste man lära sig att ha kontroll, även om man ska tillåta sig själv att äta mer. Men det är bara hur JAG funkar. Jag är som sagt ingen expert 🙂

 

Tack för en fin blogg 
Vad har du för mål med din träning just nu?
Är det att delta i något lopp? Nå en viss vikt? Klara att göra chins?
Eller något helt annat 

–       Mitt mål är att bli starkare och sen har jag även nyligen anmält mig till Tough Viking i Maj som är ett lopp på 5km med en hinderbana. Otroligt utmanande och det sporrar mig att ha något sådan att träna inför till våren här under vintern! 🙂

 

Hej Emma!
Jag heter Annelie, är 32 år och har en övervikt på ca 20 kg. Jag har nu bestämt mig på allvar att göra något åt det. Jag vet hur jag ska äta men tänkte be om tips i en träningsfråga. Jag vill gärna köra två pass om dagen och brukar börja morgonen med en promenad innan frukost för att på eftermiddagen köra dagens andra pass. Jag har pga min övervikt fått lite problem med mina knän och vill inte belasta dom alltför mycket nu i början, men har som mål att börja löpträna så småningom. Jag har sprungit en del innan och vill mer än gärna ta upp det igen. Så nu till min fråga….jag vill köra eftermiddagspasset på ett träningsställe och undrar om du fått lära dig vad som är bäst och mest förbrännande när det gäller gruppträningspass av olika slag? Jag vill helst inte köra själv i gymmet utan går hellre på gruppass.
Stort tack på förhand och jag håller med vad alla ovan skriver. Du är verkligen grym och jag tycker det är fint av dig att ta dig tid att svara på frågor å ge så mycket inspiration 
/Annelie

–       Vad härligt att du bestämt dig, det är steg ett! Kör hårt!
Gruppass som är bra är Spinning, Box, Bodycombat och annan högpulsträning. Kolla vad just ditt gym har för utbud och fråga dom i receptionen för bästa tips 🙂 Men just spinning är superbra och även skonsamt mot dina knän! 🙂 Lycka till och kör hårt!