Kostupplägg a la Biggest Loser

Igår kväll kollade jag igenom min dagbok från min tid i Biggest Loser, gud vilka härliga minnen som kom tillbaka! 😀 Jag är så glad att jag varje kväll innan jag somnade från ungefär vecka två förde dagbok på både träning och kosten, man glömmer ju så lätt! 🙂 Känslorna och upplevelsen kring allt är fantastiskt kul att läsa om också såhär i efterhand haha

Jag vet att många av er är nyfikna på hur kosthållningen såg ut och jag är så glad att jag var med i en säsong där Mårten Nylen och Tanja Djelevic var tränare för dom lärde oss SÅ mycket om kosten också, vilket verkar ha varit ”sidåsär” i säsongerna efter. Jag är tacksam att vi alltid fick äta riktigt med mat, det var fem mål om dagen oavsett och inget svältupplägg på något vis – även om man vissa dagar var hungrig som en varg såklart när man tränar 6-8 timmar per dag 🙂 Men här kommer ju all planering in, du kan äta ganska mycket med rätt val av råvaror och kalorimängden i dom.

Jag minns att kosten var det som förvånade mig mest, jag hade väl hyfsad koll innan trodde jag, men det här med kalorimängd var som en ny värld och redan tidigt bestämde jag mig för att jag skulle bli bäst på det. Suga åt mig som en svamp av allt jag kunde få lära mig. Vi hade personliga kostupplägg beroende på vår historik såklart men Mårten var så grym och lät mig ta eget ansvar direkt – det enda jag fick av honom egentligen var ett kaloriupplägg för varje vecka som vi tillsammans kom fram till, med ett dagsintag på kalorier – sen fick jag själv laga all mat och bestämma hur jag skulle lägga upp det på fem mål om dagen och för mig körde vi på kolhydrater fram till lunch, ibland blev det nån potatis på kvällen om jag hade tränat som en galning för min kropp behövde kolhydrater för att orka.

Det som också är ett tips, förutom att ta bort kolhydraterna mot kvällen är att inte ligga på exakt samma kaloriintag varje dag, så att kroppen inte vänjer sig. Som vi t.ex hade vi en dag med lägre intag (dagen innan invägning som alltid skedde 07 på morgonen) och på själva invägningsdagen så höjde vi kaloriintaget till ungefär 1600 kcal som ändå fortfarande är ett rejält underskott men det kändes som en FEST 😀 Jag personligen låg på ca 1200-1400 kcal vanligtvis och nedan har jag skrivit ner lite förslag ur min matdagbok då det är många av er som vill ha tips, kom nu ihåg att det här är under extrema förhållanden och det normala dagsintaget för en kvinna ligger på 2000 kcal/dag.

Lär er att räkna, skaffa en matvåg och planera era intag. Prioritera protein om du är osäker hur du ska fördela upp måltiden och räkna därefter. Appen från livsmedelsverket är kanon och sen finns det säker massor av andra appar ni kan använda idag för att hålla koll på vad ni får i er. Det kommer ta tid och det är en del fix vid matlagningen och förberedelser av matlådor men det är så det är. Och blir man svinhungrig på kvällen och liksom känner att man MÅSTE få i sig något – då har jag ätit ett ägg, kesella eller vattenmelon.

Jag är evigt tacksam att jag än idag med ögonmått och minne vet vad jag får i mig, det är en otroligt värdefull kunskap. Och ni vet ju, kunskap är makt 😉
Men jag vill understryka att jag endast har egen erfarenhet i bagaget och ingen utbildning, alla är vi olika och olika lösningar funkar för olika människor. Det är vårt eget ansvar att ta reda på vad som funkar för just oss! För mig har alltid kaloriräkning varit den bästa lösningen så för er som är likadana eller vill testa – Lycka till! ♥

 

Dagsintag: 1450 kcal
Frukost: Shake – 2st bananer, kakao, mjölk (350 kcal)
Mellis: Keso, äpple och kanel (250)
Lunch: Rostbiff och potatis (350 kcal)
Mellis: Banan, vattenmelon, mjölk (200 kcal)
Middag: Kalkon, keso & tomat och löksallad (300 kcal)

Dagsintag: 1330 kcal
Frukost: Shake – 3dl minimjölk, banan, ägg och kakao (350 kcal)
Mellis: Avokado (150 kcal)
Lunch: Kräftwook i saffran (300 kcal)
Mellis: Avokado med örtsalt (180 kcal)
Middag: Kalkon och paprika (300 kcal)
Mallis: Äpple (50 kcal)

Dagsintag: 1250 kcal
Frukost: Shake – vattenmelon, ananas, banan och mjölk (400 kcal)
Mellis: Avokado, tomat och äpple (220 kcal)
Lunch: Scampi, kyckling, potatis och bambuskott (400 kcal)
Mellis: Keso och fun light (100 kcal)
Middag: Kräftstjärtar 200 g (130 kcal)

Dagsintag: 1200 kcal
Frukost: Shake – 1,5 banan, 3 dl lättmjölk och 100 g vattenmelon (350 kcal)
Mellis: Avokado och cocktailtomater (200 kcal)
Lunch: Rostbiff, avokado, gurka, lök och sås på kesella med vitlökspulver (300 kcal)
Mellis: Keso med kanel (150 kcal)
Middag: Rostbiff, gurka, tomat och kesellasås (200 kcal)

Dagsintag:  1150 kcal
Frukost: Shake – Kesella, hallon, blåbär, fun light, ett ägg (250 kcal)
Mellis: 2st ägg och ett äpple (200 kcal)
Lunch: Oxfilé, kokt potatis och sallad (250 kcal)
Mellis: Ett litet äpple (50 kcal)
Middag: Oxfilé, kokt potatis, haricoverts (250 kcal)
Efterätt: Kesella och hallon (150 kcal)

Dagsintag: 1120 kcal
Frukost: Shake – kesella, fun light och banan (300 kcal)
Mellis: Keso, fun light och mango (150 kcal)
Lunch: Nötkött, guacamole och sallad (250 kcal)
Mellis: Avokado med örtsalt (170 kcal)
Middag: Räkor, avokado och fetaost (250 kcal)

Dagsintag: 1050 kcal
Frukost: Shake – Kesella, fun light, banan, blåbär, ett ägg (300 kcal)
Mellis: Kesella och en halv banan (150 kcal)
Lunch: Lax, potatis och sallad (250 kcal)
Mellis: 300 g vattenmelon och keso (150 kcal)
Middag: Kyckling, vitkål och kesellasås på vitlökspulver (200 kcal)

Dagsintag: 960 kcal
Frukost: Shake – Kesella, ett ägg, banan, minimjölk och kakao (250 kcal)
Mellis: Ett äpple (60 kcal)
Lunch: Rostbiff, vattenmelon och keso (250 kcal)
Mellis: Keso och vattenmelon (150 kcal)
Middag: Nötfärsbiffar, gurka och kesellasås (250 kcal)